• BIST 9718.08
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C
  • Manisa 27 °C
  • Aydın 25 °C
  • Afyon 27 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Çanakkale 22 °C
  • Muğla 22 °C
  • Uşak 23 °C

En Sağlıklısı Ambalajlı Sütler

En Sağlıklısı Ambalajlı Sütler
Günümüzde gıdalarla ilgili son derece yanlış bilgiler ortalıkta dolaşıyor. Bir bilgi kirliliği zaman zaman birçok kişi tarafından dile getiriliyor.

EN SAĞLIKLISI AMBALAJLI SÜTLER

Günümüzde gıdalarla ilgili son derece yanlış bilgiler ortalıkta dolaşıyor. Bir bilgi kirliliği zaman zaman birçok kişi tarafından dile getiriliyor.

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur, gıdalarla ilgili konunun uzmanı olmayan insanların konuştuğunu söyledi. Kendi alanında herhangi bir başarısı olmamasına rağmen gıdalar hakkında spekülatif haberler vererek kendisini ön plana çıkarttığını, kendisini tanınırlığını arttırdığını ve bu şekilde hem yazdığı birtakım kitapların satılmasını sağladığını hem de hasta portföyünü arttırdığını belirtti. 

Prof. Dr. Göksungur, “Kendisini tanınır hale getirip maddi kazançlar elde ediyor. Kendi konusunda, alanında ismini duyuramamış insanlar için en kolay yol gıdalar hakkında spekülatif haberler vererek, yalan yanlış bilgiler vererek ön plana çıkmak ve kendisini tanıtmaktır. Bir kardiyoloğun kalp hastalıklarıyla ilgili konuşması, bir cerrahın ameliyatlarla ilgili konuşması lazım. Kendi alanıyla ilgilenmesi gerekiyor ancak özellikle televizyonlarda ön planda olan bazı kişiler kendi alanları olmadığı halde bu konuda birtakım bilgiler üretip bunları yanlış bir şekilde halkı yönlendiriyorlar. Biz tabi ki bu konuları bilen insanlarız” diye konuştu.  

Şuanda halkın en çok yanlış olarak bilgilendirildiği şeylerden bir tanesi sokak sütü kullanımı olduğunu belirten Prof. Dr. Göksungur, sokak sütünün kontrolsüz koşullarda sağıldığını, bütün gün yine soğutulmadan oda sıcaklığında dışarılarda gezdirildiğini söyledi. Herhangi bir soğutma uygulanmadığını, hangi koşullarda muhafaza edildiğinin belirli olmadığını, içine birtakım kimyasal maddeler konulup konulmadığının belirli olmadığını da ekledi ve standart dışı üretim olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Göksungur, “Sokak sütünün kimyasal maddelerle dayanıklılığı arttırılmış olabilir. Mikroorganizmaların faaliyeti neticesinde toksinler içerisinde üretilmiş olabilir ve bunlar kullanan tüketiciye kadar gidebilir. En sağlıklısı ambalajlı sütlerdir. Çünkü bunlar belirli standartlarda sterilizasyon, pastörize ediliyor. Mikroorganizmaların öleceği, inaktivite olacağı fakat besin değerinin en az hasar görecek şekilde süt işleniyor” diye konuştu.

Kutu sütlerde hiçbir şekilde kimyasal madde olmadığını belirten Prof. Dr. Göksungur, “Kutu sütler sadece ısıl işlemle dayandırılıyor. Sokak sütü hakkında hiç kimse yorum yapamaz. Çünkü herhangi bir standartı yok. Kutu sütü üreten firmalar ise sürekli olarak Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetleniyor. En ufak bir aksaklıkta çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ SORUMLULUK MEDYANIN
İnsanları bilgilendirmek için en önemli sorumluluğu medyanın alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Göksungur, bu konunun uzmanlarıyla görüşmesi, konuşması gerektiğini belirtti. Medya üyelerinin iç hastalıkları uzmanı ile konuşmak yerine bu işin yıllarca eğitimini almış, mesleği bu olan bilim insanlarıyla konuşması gerektiğini ifade etti. İkinci olarak da rolün meslek kuruluşlarına düştüğünü, meslek kuruluşlarının sesini daha fazla duyurması gerektiğini, basın açıklamalarıyla halkı bilgilendirmesinin doğru olacağını açıkladı.  

Son olarak Prof. Dr. Göksungur, “Toplumun sağlıklı olması için, güvenli gıda tüketmesi için doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Eğer toplumumuz doğru bilgilendirilirse doğru şekilde yaşar” dedi. / EGE BASIN GRUBU

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894