• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 14 °C
  • Aydın 16 °C
  • Afyon 12 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Bursa 14 °C
  • Çanakkale 12 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 14 °C

Ege İhracatçılar Birliği’ne 5 Ülkeden Resmi Delegasyon Ziyareti

Ege İhracatçılar Birliği’ne 5 Ülkeden Resmi Delegasyon Ziyareti
İzmir Enternasyonal Fuarı'nı (İEF) kapsamında, Ege İhracatçı Birlikleri'ni Sudan, Sri Lanka, Ekvator Ginesi, Kosova ve Malezya'dan gelen Bakanlık düzeyindeki...

İzmir Enternasyonal Fuarı'nı (İEF) kapsamında, Ege İhracatçı Birlikleri'ni Sudan, Sri Lanka, Ekvator Ginesi, Kosova ve Malezya'dan gelen Bakanlık düzeyindeki resmi heyetler ziyaret etti. İzmir'e gelen yabancı ülke bakanlarını ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'nin ihracatını arttırmak için Ege Bölgesi'nin avantajlarını anlattı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu'nun başkanlığını yürüttüğü, Sudan Sanayi Bakanı Dr. Mohamed Yousif Ali Yousif ile başlayan toplantıda, Türkiye ile Sudan ticari ilişkilerinin çok eskiye dayandığını anlatan Sudan Sanayi Bakanı, Sudan'ın ekonomik ve politik yapısından, endüstriyi geliştirmek için yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Daha çok komşu ülkeleri olan Ürdün, Suudi Arabistan, Malezya gibi ülkelerle yoğun şekilde ithalat-ihracat faaliyetleri yaptıklarını kaydeden Bakan Yousif, Türklerle iş yapmak istediklerini, bu kapsamda çalışmalara sıcak baktıklarını belirtti.

Sri Lanka Türk yatırımcıları bekliyor

Sri Lanka İhracatı Geliştirme Kurulu Başkanı Indira Malwatte, ülkelerinde hemen hemen her şeyi diğer ülkelerden ithal ettiklerini, bu doğrultuda karşılıklı ticari ilişkilerin Türkiye ile olabileceğinin altını çizdi. Sri Lanka'da daha çok tropik iklime uygun gıda ürünleri yetiştiğini belirten yatırım ajansı yetkilileri, özellikle kauçuk, hazır giyim, doğaltaş ve maden konusunda Türkiye'den gelecek ürünlere açık olduklarını ifade etti. Toplantıya başkanlık eden Başkan Tarakçıoğlu da karşılıklı ticaretin gelişmesinden memnun olacaklarını kaydetti.

Ayrıca Sri Lanka'nın yatırım yapılması açısından uygun bir ortama sahip olduğunu belirten Başkan Malwatte, 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde "World Export Development Forum" isimli ekonomi konferansını Srilanka'nın başkenti Colombo'da gerçekleştireceklerini, bu etkinliğe Türk ziyaretçilerin gelmesi halinde ülkenin ekonomik potansiyelini yakından görme ve üst düzey Sri Lanka yetkilileri ile tanışma şansı elde edebileceklerini söyledi.

Ekvator Ginesi petrolde iddialı

Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret eden bir diğer Bakan, Ekvator Ginesi Ekonomi ve Sosyal Planlama Bakanı Angel Mokara Moleila oldu. Bakan Moleila, petrol üretim ve ihracatında ülke olarak çok iyi durumda olduklarını, bu konu ile turizm ve hizmetler sektörüne dahil ürünlerde Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini, iki ülkeye ait ortak avantajlar sayesinde ekonomiyi canlandırmak istediklerini söyledi. Ekvator Ginesi-Türkiye arasında direkt uçuş bulunmamasının dezavantaj olduğunu, ancak bunu yakın çevre uçuşlarıyla aktarmalı olarak gerçekleştirebildiklerini dile getiren Bakan, tropik tarım ürünlerine sahip olduklarını ve Türkiye'den gelecek, ülkelerinde yetişmeyen tüm tarım ürünlerinin ithalatına sıcak baktıklarını belirtti.

Kosova ile ticari ilişkiler gelişecek

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati'nin Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyareti esnasında İzmir'in Kosova için önemli olduğu vurgulandı. Bakan Yardımcısı Kastrati, konuşmasının başında Kurtuluş Savaşı esnasında ülkelerinden göç ederek Türkiye'ye özellikle Ege Bölgesi'ne gelen pek çok kişi olduğunu bildiklerini, bu nedenle İzmir'de olmaktan çok memnun olduklarını, iki ülkenin de birbirine güven ilişkisine dayanan bir geçmişi olduğunu bu durumun da stratejik ve ekonomik işbirlikleriyle devam etmesi yönünde temennileri olduğunu dile getirdi.

En fazla Sırbistan'dan ithalat yaptıklarını ifade eden Bakan Yardımcısı Kastrati, "Sırbistan'dan 300 milyon avrodan fazla ithalat yapıyoruz, Türkiye ile 250 milyon avro seviyesindeyiz. Türkiye'nin ülkemizdeki ithalat payını artırmasını istiyoruz çünkü halkımız Türk ürünlerini seviyor, beğeniyor. Ülkede 3 ayrı bölgede serbest bölgemiz var, her türlü yatırım avantajlarını karşılıklı değerlendirmek isteriz. Tüm ticari işbirliklerine hazırız, bu kapsamda en yakın zamanda ülkemize bir ticari heyetle gelmenizi çok isteriz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Görüşmelerde, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 12 ihracatçı birliğinde, 8 binden fazla ihracatçının faaliyet gösterdiğini, Ege Bölgesi'nin yıllık 20 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirten EİB Koordinatör Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Bölgesi'nin tarım, sanayi ve doğal kaynaklar açısından zengin olduğunu bu kapsamda ziyarete gelen tüm ülkelerle ticari işbirliklerine Ege İhracatçı Birlikleri olarak açık olduklarını söyledi.

Malezya yetkilileri de EİB'de ağırlandı

Ege İhracatçı Birlikleri'ndeki son resmi heyet ziyareti, İEF'de partner ülke özelliği taşıyan Malezya yetkilileriyle gerçekleşti. Görüşmede, yetkililer tarafından Malezya'nın İstanbul'daki ticaret yatırım ofisinin (MATRADE) faaliyetleri hakkında bilgi verilerek ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde karşılıklı iyi niyet vurgulandı.

Ege İhracatçılar Birliği’ne 5 Ülkeden Resmi Delegasyon Ziyareti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894