• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • Afyon 21 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Uşak 18 °C

Dünyanın Üniversitesi Bu Sitede

Dünyanın Üniversitesi Bu Sitede
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Ödemiş, genç akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik ekibiyle...

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Ödemiş, genç akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik ekibiyle Kuluçka Merkezi Minerva'da hayata geçirdiği projeyle Türkiye'deki ve dünyadaki üniversiteleri, eğitim olanaklarını tek tuşla öğrencilerin önüne getiren bir site kurdu.

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin desteğiyle Kuluçka Merkezi Minerva'da girişimci genç akademisyenler ve öğrenciler tarafından hayata geçirilen "UniverList.com" projesiyle önce Türkiye'deki, önümüzdeki kasım ayından itibaren de tüm dünyadaki üniversiteleri kapsayan dünyanın en büyük üniversite veri tabanı kuruluyor. Dünyanın en büyük üniversite veri tabanı olmayı hedefleyen "UniverList" internet sitesi ve içeriğindeki blog sayesinde öğrenciler ve akademisyenler, eğitim olanaklarından sosyal tesislerine, burs imkanından akademik başarılarına kadar istedikleri üniversiteleri, bu okulların yer aldıkları şehirlerin coğrafi özelliklerine kadar birçok bilgiye kolaylıkla ulaşabilecek.

"Öğrencilerin zorlandığını fark ettim"

Geçmişte de İzmir'in ilk mobil uygulama firmasını kuran Araştırma Görevlisi Murat Ödemiş, sitenin nasıl bir fikirle ortaya çıktığını anlattı. Ödemiş, "Öğrencilerimizin yurt dışında Erasmus, staj gibi imkanları ve akademisyenlerin de konferans bilgileri gibi şeyleri ararken çok zorlandığını fark ettim. Dünya genelinde birçok üniversitenin sitelerinin yetersiz, gezintinin ve dil problemi gibi sorunlar nedeniyle aradığını bulmanın da zor olduğunu gözlemledim. Bu konuda eğitim dünyasının içinde olmamın faydası oldu. Türkiye'den birinin dünya üzerindeki başka bir üniversiteye ya da eğitimle ilgili bilgilere ulaşması çok zordu. Bütün üniversitelerin, eğitim dünyasının bir arada toplandığı bir oluşumun faydalı olacağını düşündüm. Bu fikirle birlikte Kuluçka Merkezi Minerva'da bize sağlanan ofiste Univerlist.com'u kurduk. Ancak üniversiteleri olduğu gibi alıp içeri koymak yetmezdi. Kurduğumuz ekiple birlikte bu üniversitelerin yalnızca eğitim olanakları, akademik başarıları gibi özelliklerini değil, içerisinde spor salonu olup olmadığından fakülte bölümlerine kadar her şeyi sisteme eklediğimiz bir site hazırladık" dedi.

Ekiptekilerin 10'u öğrenci

15 kişiden oluşan ekiplerinde iki akademisyen, iki mühendis, bir pazarlama uzmanı ve hepsi yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan 10 öğrencinin bulunduğunu belirten Murat Ödemiş, "Ekibin diğer üyelerinin ilk profesyonel projeleri olmasına karşın çok iyi bir site ortaya çıktı. Tüm içeriğimizi kendimiz hazırlıyoruz. Blog bölümümüzde de öğrencilere farklı bilgiler veren birçok yazı bulmak mümkün. Örneğin İzmir'de ya da Eskişehir'de üniversite okumak için nedenler, yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasındaki farklar, Kanada'da öğrenci olmak, öğrenciler için yapılabilecek en kolay yemek tarifleri, animasyon bölümü okuyacakların mutlaka izlemesi gereken filmler gibi eğlenceli ve bilgilendirici blog yazıları ekip tarafından hazırlanıyor. Hedefimiz bu siteyi ziyaret eden kişinin aradığı her şeyi ve aklındaki soruların cevabını bulması" diye konuştu.

"Tek aramayla aranılan her şey ekranınızda olacak"

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde "Kullanıcı psikoloji ve davranışları veri analizi" üzerine doktorasına devam ettiğini anlatan Murat Ödemiş, "Üniversiteleri, çeşitli akademik ölçütler ve öğrenci puanlarına göre değerlendiren, sosyal olanakları, tesisleri, akademik ve bilimsel başarıları, ulusal ve uluslararası ölçütleri ile çalışma alanlarına göre filtreleyerek listelemeyi amaçlıyoruz. Bunların yanında sitemizde, öğrencilerin okumayı düşündükleri bölümler, şehirler, bu şehirlerde hangi üniversitelerin olduğu gibi bilgiler de mevcut. Tüm bölümlerin kendine özel sayfası bulunuyor ve bu sayfalarda bölümlerle ilgili bilgilendirici yazılar var. Örneğin, "Bilgisayar Mühendisliği Bölümü olan, spor salonu, siber güvenlik laboratuvarı bulunan üniversiteler', "3 büyük şehirde sanal mahkemesi bulunan hukuk fakültesi" gibi istediğiniz konuda özel aramalar da yapabiliyorsunuz" diyerek site içeriği hakkında bilgi verdi.

"Dünyada ilk akla gelen site olmak istiyoruz"

Şimdiden yatırımcılardan teklifler aldıklarını ifade eden Murat Ödemiş şöyle konuştu:

"Önümüzdeki yıl içerisinde 5 bin üniversite ile küresele açılacağız. Üyelik sistemi sayesinde birbirleriyle etkileşim haline de geçebilecek kullanıcılar, örneğin Almanya'daki yüksek lisans programları, Fransa'daki moda tasarım okulları, İngiltere'de işletme doktorası ve bu okulların etkinlikleri gibi birçok veriye ulaşabilecek. Amacımız, üniversite denince sadece ülkemizde değil dünyada ilk akla gelen site olmak."

Dünyanın Üniversitesi Bu Sitede

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894