• BIST 9548.09
  • Altın 2493.181
  • Dolar 32.5063
  • Euro 34.5227
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 17 °C
  • Aydın 19 °C
  • Afyon 14 °C
  • Balıkesir 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 14 °C

Diyabetik Ayak Yarasında Damar Tıkanıklığı Önemli Bir Sorun

Diyabetik Ayak Yarasında Damar Tıkanıklığı Önemli Bir Sorun
Günümüzde diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, kan şekeri yüksekliği sonucu oluşan birçok organ tutulumuna neden olan ilerleyici bir hastalıktır.

Diyabetik Ayak Yarasında Damar Tıkanıklığı Önemli Bir Sorun

Günümüzde diyabet,  diğer adıyla şeker hastalığı, kan şekeri yüksekliği sonucu oluşan birçok organ tutulumuna neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Diyabetli hastalarda en yaygın hastaneye yatış sebebi olan diyabetik ayak yaraları ise hastalığın doğurduğu ciddi bir yan etkidir.

Diyabetik ayak yara tedavisinde erken müdahalenin öneminden bahseden Yara Bakım Koordinatörü Hemşire Deniz Yahcı, bu sorunun uzuv kaybına kadar varan ciddi sonuçları olabileceğini söyledi.

Düzensiz Şeker Damar Tıkanıklığına Neden Oluyor
Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı: Diyabetik ayak yaraları, kontrol altına alınamayan düzensiz şeker seviyelerine bağlı olarak gelişen özellikle ayak damarlarındaki dolaşım bozukluğu, diz altı atar damarlarındaki daralma, kireçlenme ya da tıkanma gibi damar hastalıkları sonucu dokunun yeteri kadar oksijenlenmemesi ve beslenememesine bağlı olarak ortaya çıkan yaralardır. Bu durumda dokular ölmeye hatta hastanın ayak ve bacaklarında kangren sorununu ortaya çıkarabilmektedir. 
Ayak Ve Bacak Damarlarında Tıkanıklık Belirtileri Nelerdir?
Aterom plaklarının kollara ve bacaklara oksijen götüren damarlarda oluşturacağı tıkanmalar tıpta periferik arter damar tıkanıklığı olarak adlandırılır. En fazla görülen tıkanıklık tipi olan bacak damar tıkanıklığı belirtileri ise kısaca şöyle sıralanabilir:
Bacaklarda hissizlik ve ağrı
Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma hali
Ayaklarda ve bacaklarda üşüme
Bacak kasının zayıflamasıyla bacaklarda oluşan güç kaybı
Ayaklarda soluklaşma ya da kızarma gibi renk değişiklikleri
Ayak tırnaklarında yaşanan kalınlaşma 
Ayakların üst kısmında ve parmaklarda bulunan tüylerin dökülmesi
Bacak ve ayak bölgesinde oluşan yaraların iyileşme süresinin uzaması
Ayak parmaklarında yaşanan ağrılar ve kangren halleri
Damar Tıkanıklığı Tedavisinde Pek Çok Yöntem Mevcut
Damar tıkanıklığı, günümüzde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Damar ağında sağlıksız beslenme ve yaşam nedeniyle oluşan plağı aterom ve kalıntıların arterleri tıkaması sonucu oluşan rahatsızlığa damar tıkanıklığı adı verilir. İnsan sağlığı açısından oldukça ciddi ve tehlikeli sonuçları olan bir hastalıktır. Genetik yatkınlık, alkol ve sigara kullanımı ile yanlış beslenmenin baş tetikleyicisi olduğu damar tıkanıklığı, ağır ağır ilerleyen tehlikeli bir sağlık sorunudur. 

Damar tıkanıklığı tedavisi konusunda tıbbi olarak da pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Çeşitli tetkiklerin ardından damarlarda plak oluşumunu ya da kan pıhtılaşmasını önlemek için çeşitli ilaçlar verilebilir. Ek olarak, kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için ilaçlardan yardım alınabilir. Damar tıkanıklığı ameliyatla açılabilir. Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır. 

Damar Tıkanmaları Kronik Ayak Yaralarında Ciddi Bir Problem Oluşturabilir
Hastanın ayak ve bacak damarlarında daralma ve tıkanma gibi dolaşım bozuklukları söz konusu olduğunda vücudun en uç bölgesindeki ayaklara yeteri kadar oksijen ve dokuları besleyen besin ögeleri ulaşamaz. Bu durum dokuların ölmesine ve hatta daha ileriki zamanda gangren oluşumuna neden olur. Tıkalı olan damarlardan dolayı, yarada oluşabilecek enfeksiyonu tedavi etme süresi de antibiyotiklerin dokulara istenilen oranda ve zamanda ulaşmaması nedeniyle uzamakta yaranın tedavisinde sorunlar ve zorluklar ortaya çıkabilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894