• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 27 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 26 °C
  • Uşak 21 °C

Denizli’de Alzheimer Hastalarını Kimliklendirme Projesi

Denizli’de Alzheimer Hastalarını Kimliklendirme Projesi
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alzheimer hastalarının kaybolmaması için "Bakmaya Değer" adıyla başlatılan projenin seminer toplantısı yapıldı.

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alzheimer hastalarının kaybolmaması için "Bakmaya Değer" adıyla başlatılan projenin seminer toplantısı yapıldı. Proje kapsamında kaybolup bulunan alzheimer hastalarının kimlik bilgileri parmak izinden tespit edilecek.

Denizli Valiliği himayesinde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan ve bir ilk olma özelliği taşıyan alzheimer hastalarını kimliklendirme projesi tanıtım semineri gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Seminere, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erdinç Gündüz, Asayiş Şube Müdürü Ali İhsan Doğan, akademisyenler ve hastalar katıldı. Proje sayesinde kimliklendirilen alzheimer hastalarının kaybolduklarında daha kolay bulunması ve ailelerine daha kolay ulaştırılması amaçlanıyor. Hastaların resmi kurum ve kuruluşlarda olan işlemlerinde sistemdeki bilgilerin paylaşımı sağlanarak, günlük hayatlarının da kolaylaştırılması bekleniyor.

Proje fikrini ortaya atan ve hayata geçiren Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Müdürü Ali İhsan Doğan, "Alzheimer hastalarını kimliklendirme projesi amaç olarak, kaybolduklarında veya Allah kimseye vermesin, herhangi bir ormanlık alanda, gölet kenarında vefat ettiklerinde, alzheimer hastalarının kimliklerini tespit etmekte çok güçlükler çekiyoruz. Zaman, mekan ve aidiyet mefhumu olmayan bu hastaların kimliklerini tespit etmek veya ailelerine teslim etmek, ciddi zaman almaktadır. Biz de alzheimer hastalarının muvaffakiyetlerini almak suretiyle, parmak izlerini ve fotoğraflarını, sisteme kaydediyoruz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu hastalar, kaybolduklarında ailelerine ve yakınlarına teslim ederken, en az mağduriyetle teslim etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Projenin devam ettiğini belirten Doğan, "Nisan 2017 tarihinde başlattığımız bu proje ile polis ve jandarma bölgesi gözetmeksizin 109 hastanın parmak izi ve fotoğrafını alarak, hali hazırda sisteme kaydetmiş bulunmaktayız. Bizim projenin başlangıç tarihi Nisan 2017 olup, son alzheimer hastası kaydedilinceye kadar devam edecektir. Yaşlanmak hayatın içerisinde olan bir gerçektir. Nefes aldığımız her gün yaşlandığımızın farkındayız. Ancak yaşlanırken de, sağlıklı bir şekilde yaşlanmak esas gayemiz olmalıdır. Bugüne kadar çeşitli nedenlerle, hayat gayesiyle, çeşitli koşturmacalarla yaşlılarımıza gerekli ihtimamı ve özeni gösterememiş olabiliriz. Ancak biz bu proje ile bir milat yaşayalım, yaşlandığımızda nasıl bir saygı görmek istiyorsak, aynı saygıyı yaşlılarımıza gösterelim diyoruz" diye konuştu.

"Dataları diğer kurumlarla paylaşılabilecek"

Konu hakkında bir açıklama yapan ve emeği geçenlere teşekkür eden İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, "Denizli il merkezi ve 19 tane ilçenin alzheimer hastalarının kimliklendirme çalışmalarını proje tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu proje 2017 Nisan ayında başladı ve bugüne kadar çok ciddi bir emek sarf edildi. Bugüne kadar il genelinde 109 alzheimer hastasının kimliklerinin tamamı kayıt altına alındı. Tamamının parmak izleri alındı. Bunlardan herhangi birisi kaybolduğunda, bunları emniyetin ilgili makamlarına müracaat etmek kaydıyla, bulunmalarında ciddi anlamda kolaylık sağlanacak. Bunların ailelerinin resmi kurum ve kuruluşlardaki işlemlerinde, sistemde kayıtlı mevcut dataların kullanılması önemli bir etken olacak. Şu ana kadar 8 aylık periyotta tüm il genelinde 109 kişinin kimlik ve parmak izleri alındı. Bu hem şehrimiz hem de diğer şehirlere ve kurumlara örnek olması bakımında fevkalade önemli bir proje, hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

Denizli’de Alzheimer Hastalarını Kimliklendirme Projesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894