• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 25 °C
  • Uşak 22 °C

Darknet’te Siber Devriyeler Şart!

Darknet’te Siber Devriyeler Şart!
Uluslararası suç örgütlerinin internetin “darknet” denilen bölgelerinde faaliyetlerini giderek artırdıklarını belirten

Uluslararası suç örgütlerinin internetin “darknet” denilen bölgelerinde faaliyetlerini giderek artırdıklarını belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, gençlerin suç örgütlerinin tehdidi altında olduğuna dikkat çekiyor. Kimlik bilgilerinin gizlenebildiği bir platform özelliğini taşıyan kripto ya da darknet-piyasalarının yaklaşık üçte ikisini uyuşturucu ticareti oluşturuyor. Siber suç soruşturması yürütecek profesyonel sayısının artırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy, “siber devriyeler” oluşturulması önerisinde bulundu.

Son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri olan Bitcoin’in de faaliyet alanı olan internetteki darknet bölgelerinin güvenliği tartışılıyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy, uluslararası suç örgütlerinin, internetin “darknet” bir başka deyişle “karanlık net” ya da “derin net” olarak tanımlanan kısımlarındaki ticari faaliyetlerini giderek arttırdıklarını ifade etti.

ÜÇTE İKİSİNİ UYUŞTURUCU TİCARETİ OLUŞTURUYOR

Bu durumun toplumun, özellikle sosyal medyaya erişimi, dolayısıyla bilgi edinme gücü yüksek ve yeni teknolojileri uygulamaya yatkın olduğu bilinen gençlerimizin sağlığı ve güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy, şunları söyledi:

“Son verilere göre, yasa dışı ürün ve hizmet alış verişi için geniş kapsamlı, üstelik kimlik bilgilerinin gizlenebildiği bir platform özelliğini taşıyan kripto ya da darknet-piyasalarının yaklaşık üçte ikisini uyuşturucu ticareti oluşturuyor. Küresel uyuşturucu kaçakçılığı içindeki oranı şimdilik % 45’ler dolayında olmakla birlikte, kripto piyasaların hacmi her geçen gün artıyor ve bir kaç yıl içinde yasa dışı uyuşturucu ve sentezlerine gerekli öncül kimyasalların ticaretinin tümüyle bu mecraya kayacağı öngörülüyor.”

YAKALANMA TEHLİKESİ KARŞISINDA KAPATILIYOR

Aynı örgütün, farklı ülkelerde ve birden fazla servis sağlayıcı üzerinden yasa dışı faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Pazarın niteliği dinamik, bir başka deyişle kısa bir süreliğine açılıyor ve yakalanma tehlikesi karşısında kapatılıyor. Posta ve paket taşımacılığı hizmeti verenlerin sayısı hızla artıyor. Evvelce rastlanmayan ödeme ve teslimat yolları ortaya çıkıyor, ayrıca GPS destekli uygulamalar bu amaca hizmet ediyor. Bu yüzden darknet ortamında faaliyet gösteren uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele istenen sonucu veremiyor” dedi.

“Kripto kaçakçıları suç sonrası yakalama gayretlerimize ek olarak, suçu öngörmeye ve işlenmeden durdurmaya yönelik siber güvenlik çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor” uyarısında bulunan Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Nitekim, Temmuz 2017’de iki büyük darknet piyasası, Alphabay ve Hansa çökertildiği halde, bir kaç ay içinde yeniden faaliyete geçebildiler” dedi.

SİBER DEVRİYELER OLUŞTURULMALI

Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Güvenlik birimlerinin uluslararası işbirliği ve istihbarat paylaşımının yanı sıra, sibersuç soruşturması yürütecek profesyonel sayımızı arttırmak ve sürekli bilgisini güncellemek, ayrıca gönüllü gençlerimizden anonim olarak bilgi aktarabilecekleri darknet timleri, bir başka deyişle “siber devriyeler” oluşturmak gerekiyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894