• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İzmir 8 °C
  • Manisa 7 °C
  • Aydın 7 °C
  • Afyon 2 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Bursa 5 °C
  • Çanakkale 4 °C
  • Muğla 7 °C
  • Uşak 2 °C

Çocuklarda Kabızlığın 8 Nedeni

Çocuklarda Kabızlığın 8 Nedeni
Yaşa göre dışkı yapma sıklığının azalması ya da sert dışkılama olarak tabir edilen ve halk dilinde kabızlık olarak bilinen, tıp dünyasındaki adıyla “konstipasyon” sık karşılaşılan bir sorun.

Yaşa göre dışkı yapma sıklığının azalması ya da sert dışkılama olarak tabir edilen ve halk dilinde kabızlık olarak bilinen, tıp dünyasındaki adıyla “konstipasyon” sık karşılaşılan bir sorun. Kabızlık genellikle geçici süre yaşansa da, bazı durumlarda kronikleşiyor ve çocukta şiddetli karın ağrısı ile sık sık idrar yolu enfeksiyonu gelişmesi gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Kabızlık denilince aklımıza  ilk olarak hiç kuşkusuz fast food tipi beslenme geliyor. Ancak aslında birçok etken çocuklarda kabızlık yapabiliyor.  Dolayısıyla öncelikle altta yatan nedenleri belirlemek ve bu doğrultuda çözümler almak, tedavinin başarılı olmasında büyük önem taşıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu çocuklarda kabızlığa yol açan 8 nedeni anlattı, önemli önerilerde bulundu.

AŞIRI SÜT İÇMEK

Özellikle bebeklerde anne sütünden inek sütüne geçişlerde aşırı inek sütü tüketmek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonunun değiştirilmesi kabızlığa en sık yol açan nedenler arasında yer alıyor.

FAST FOOD ALIŞKANLIĞI

Eskiden meyve ve sebze yeme alışkanlıkları toplumda çok yaygın iken son zamanlarda bunun yerini fast-food tarzı beslenme aldı. Posalı ve sulu yemekler yerine katı gıdalarla beslenmek çocuklarda kabızlığı tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.

TUVALET İHTİYACINI ERTELEMEK

Kabızlığa neden olan bir başka önemli etken de çocukların okula başladıktan sonra tuvalet alışkanlığını düzenleyememeleri. Okul çağındaki çocuklar okulda tuvalete girmemek için okul öncesi çocuklar da oyuna ya da çizgi filme dalmaları veya herhangi bir şeyle oyalanlanmaları nedeniyle dışkıyı yapmayı erteliyorlar. “Bu alışkanlık kabızlığı tetikleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor”  diyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunların yanı sıra katı dışkı yapma sırasında oluşan ağrıdan korktukları için bağırsak hareketlerini önleyen çocuklar bunu tekrar tekrar yaparak dışkılamayı engelleyebiliyor. Zamanla bu durum alışkanlık haline gelebiliyor. “

KULLANILAN İLAÇLAR

Kronik kabızlık sorunu yaşayan çocukların çeşitli sağlık problemleri nedeniyle aldıkları ilaçlar da kabızlık yapabiliyor. Örneğin bebeklik döneminde kullanılan demir ilaçları bazen kabızlığı tetikleyebiliyor. 

ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR

Bazı sağlık problemleri de kabızlığa yol açabiliyor. Örneğin tiroit hormonlarının az salgılanması anlamına gelen hipotiroidi en sık kabızlık yapan hastalıklar arasında yer alıyor.

KALIN BAĞIRSAKTA SİNİR SİSTEMİNİN İYİ GELİŞMEMESİ

Kabızlığa yol açan etkenlerden biri de kalın bağırsakta sinir sisteminin iyi gelişmemesi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu eğer bu konuda şüphe varsa biyopsiye kadar giden süreçle sinir hücrelerinin mutlaka iyi gelişip gelişmediğinin ortaya konması, hücreler gelişmemişse bu durumda mutlaka cerrahi tedaviye başvurulması gerektiğini belirtiyor.

MAKAT BÖLGESİNDEKİ PROBLEMLER

Kabız olan çocuğun muayenesinde “anal fissür” denilen çatlakların varlığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Çünkü bazen anüs olması gerekenden biraz daha önde yerleşmiş oluyor ve bu durum da kabızlığa yol açabiliyor. Bunun yanı sıra “anal stenoz” denilen, özellikle son yıllarda pediatri hekimlerinin farkındalığının sayesinde daha erken saptanan makat darlığı da kabızlık oluşturabiliyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu bu sorunların da mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi takdirde kronik kabızlık sürecine davetiye çıkaran bir durum oluyor” diyor.

PSİKOLOJİK NEDENLER

Aile içi sonuçlar, yeni bir kardeş, okula başlama, anne baba ayrılığı gibi durumlar da kabızlık sorunlarına yol açabiliyor./ EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894