• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 19 °C
  • Aydın 15 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Bursa 17 °C
  • Çanakkale 12 °C
  • Muğla 11 °C
  • Uşak 10 °C

Çocuğunuzun Göz Muayenesini İhmal Etmeyin

Çocuğunuzun Göz Muayenesini İhmal Etmeyin
Özel Ege Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kaan Okan Erdem, göz sağlığı için gözlerin periyodik olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini,...

Özel Ege Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kaan Okan Erdem, göz sağlığı için gözlerin periyodik olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini, özellikle bebeklerde ve çocuklarda göz muayenesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Kaan Okan Erdem, çocuklarda göz sağlığının önemine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Yeni doğan bir bebeğe ilk yapılacak muayenelerden birisi göz muayenesidir. İlk 6 aylık dönemde göz ve ona bağlı sinir yollarının gelişmesi çok hızlı bir şekilde ilerleyerek bebeğe görme imkanı sağlar. Yenidoğan döneminden itibaren her 6 ayda bir bütün çocuklara göz muayenesi ve görme alanı muayenesi yapılmak zorundadır. Böylece ortaya çıkacak şaşılıktan göz kapağı düşüklüğüne kadar erken teşhis şansımız artmaktadır. Çocuklarda ise okula başlamadan önce ve okul süresince periyodik olarak göz muayeneleri yapılmalıdır. En sık rastlanan göz rahatsızlığı olan alerjik konjonktivit, genellikle, çocukluk döneminde başlar. Gözlerinizde kaşınma, yanma, batma, çapaklaşma, kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişme, görme bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet var ise, doktora görünmenizde fayda var. Alerjik göz hastalıklarının tanısı hastadan alınacak bilgiler üzerine yapılacak muayene ve laboratuvar incelemeleri sonucu ortaya çıkar. Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Muayenede göz kapaklarının, göz yüzeyini örten konjunktiva, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir.'

Çocuklarda göz kapağı düşüklüğüne dikkat

Göz kapağı düşüklüğü yeni doğanlarda ve çocuklarda da görülebildiğini kaydeden Özel Ege Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kaan Okan Erdem, "Doğumsal sinir felci olan ve 2,5 yaşında aşırı göz kapağı düşmesi nedeniyle ameliyatını yaptığım çocuklar var. Ameliyatlar çocuk hastalarda doğumsal meydana gelen sinir felci nedeniyle olurken, yaşlılarda genetik, yer çekimi ve ilerleyen yaş ile birlikte daha fazla görünüyor. Çocuklarda kapak düşüklüğü zamanla göz tembelliğine neden oluyor. Aileler rahatlıkla çocuklarındaki kapak düşüklüğünü fark edebilirler ve görme alanında bir sorun yaşamadan göz hekimine başvurabilirler. Görme alanının daralması ve gözde sulanma gibi sorunlara neden olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatı lokal anestezi altında yaklaşık bir saat sürmektedir." dedi.

Göz tembelliği tedavi edilebilir

Göz tembelliği konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Kaan Okan Erdem, bunun çocuklar için önemli bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Erdem; "Göz tembelliği 9 yaşına kadar olan çocuklarda gelişir ve çocukluk çağında en sık görülen görme bozukluğudur. Eğer çocukluk çağında uygun şekilde tedavi edilmezse, genellikle karşımıza genç erişkinlerde en sık görülen görme sorunu olarak karşımıza çıkar. Göz tembelliğini anlayabilmek için iyi gözü kapatarak diğer gözü görmeye zorlamamız gerekir. Göz tembelliği tedavisi çocuk, aile ve hekim ortak çalışmasını gerektiren bir tedavidir." diye konuştu.

Göz sağlığı için beslenme önemli

Göz sağlığı için beslenin ödemine işaret eden Erdem, "Vitamin almamız önemli. Düzenli ve vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmeliyiz. A-C ve E vitamini göz sağlığı için önemlidir. A vitamini; retinanın fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemlidir.Yumurta süt gibi hayvansal gıdalarda ve portakal, havuç, patates, ıspanak gibi sarı ve yeşil renkli sebze ve meyvelerde bulunur. Gözün merceğinde C vitamini bulunur. C vitaminini ağırlıklı olarak turunçgillerden alabiliriz. En iyi E vitamini kaynakları badem, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır." dedi.

Kitap okurken, televizyon izlerken dikkat

Erdem, göz sağlığı için kitap okurken, televizyon izlerken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kitap okurken, oturduğunuz odanın aydınlık olması gerekir, kitap okuma mesafeniz en az 40 cm olmalıdır. Işık, sağ yada sol arka taraftan gelmelidir.Bilgisayar, cep telefonu ve tablet çok kullanılmamalıdır, kullanılırsa da her saaat başı 10 dakika dinlenme süresi verilmelidir. Eğer gözlük ihtiyacımız da var ise o gözlüğü mutlaka kullanmalıyız." şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894