• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • Afyon 18 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Çanakkale 15 °C
  • Muğla 20 °C
  • Uşak 16 °C

Çağdaş Türk Edebiyatının Kadın Yazarları

Çağdaş Türk Edebiyatının Kadın Yazarları
Kendilerine özgü ifade biçimleriyle, kadın bakış açılarıyla bu topraklara, erkeğe, analığa, sıradan hayatlarımıza, varoluşa, kimliksizliğe, yoksulluğa, yalnızlığa, kaybetmeye, hayal gücüne, her şeye nasıl yaklaştıklarını, neler söyleyip neler söylemedikle

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATININ KADIN YAZARLARI

Kendilerine özgü ifade biçimleriyle, kadın bakış açılarıyla bu topraklara, erkeğe, analığa, sıradan hayatlarımıza, varoluşa, kimliksizliğe, yoksulluğa, yalnızlığa, kaybetmeye, hayal gücüne, her şeye nasıl yaklaştıklarını, neler söyleyip neler söylemediklerini bulabileceğiniz bu derlemede, Çağdaş Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarına yer verdik.

AYŞE KULİN
Ayşe Kulin, kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri oldu ve birçok ödül kazandı. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı adı taşıyan kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.

LATİFE TEKİN
Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en önemli kadın yazarlarından biri olarak görülen Latife Tekin’in ilk kitabı “Sevgili Arsız Ölüm” 1983 yılında yayınlandı. Anadolu'daki köy yaşamı ve insanlarını masalımsı bir atmosferde ve "Yüzyıllık Yalnızlık" (Gabriel Garcia Marquez) tadında anlattığı bu ilk romanıyla büyük ün kazandı. “Büyülü Gerçekçilik” akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.

CANAN TAN
Canan Tan farklı edebiyat türlerindeki yarışmalarda birçok derece ve ödül aldı. İzmir gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinin pazar ekinde güncel olan olayları esprili bir dille yorumlayarak yazan yazar Canan Tan, Mimoza dergisinde Çuvaldız, Kazete adlı kadın gazetesinde Kazete-Mazete isimli köşelerde de yazı yazdı. Canan Tan’ın Piraye adlı kitabı, yazarın bilinen ve en sevilen eserlerinden birisi. Eczacılık Fakültesi’ni bitirmesinin verdiği bilgilerle de Eroinle Dans ve En Son Yürekler Ölür adlı kitabını yazdı.

ELİF ŞAFAK
Günümüzün en popüler kadın yazarlarından biri olan Elif Şafak, Kem Gözlere Anadolu adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Türkiye ve Kültürel Kimlikler, Kadın ve Edebiyat konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas ve İngilizce olarak yazdığı, Araf adlı kitapları izledi.

Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı.

AYFER TUNÇ
Ayfer Tunç, Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. Edebiyat üzerine ilk yazılarını 1983 yılından itibaren çeşitli dergilerde yayımladı. 1989 yılında gazeteciliğe başladı. Sokak dergisinde, Güneş ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı. 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı. “Saklı adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı. 1999-2004 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, 70'li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında altı Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Balkanika Ödülü'nü kazandı ve altı Balkan diline çevrilmesine karar verildi. 2003 yılında Sait Faik'in öykülerinden hareketle yazdığı “Havada Bulut” adlı senaryosu filme çekildi ve TRT'de gösterildi. Çeşitli gazete ve dergilerde yazmayı sürdürmekte ve kitapları Can Yayınları'nca yayımlanmaktadır. Aliye ve Bin Bir Gece dizilerinin senaryolarını bir senaryo ekibiyle birlikte yazdı. // Batuhan Aşıktoprak-Mehmet Kaya- Gizem Çiçekçioğlu // EGE BASIN GRUBU

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894