• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İzmir 8 °C
  • Manisa 6 °C
  • Aydın 10 °C
  • Afyon 1 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Bursa 4 °C
  • Çanakkale 5 °C
  • Muğla 7 °C
  • Uşak -2 °C

Ayakkabınızı Parmak Uzunluğunuza Göre Seçin

Ayakkabınızı Parmak Uzunluğunuza Göre Seçin
Kışlık ayakkabı seçimine dikkat! Kalın çorap giyineceğiniz için ayakkabınız dar olmasın

Kışlık ayakkabı seçimine dikkat! Kalın çorap giyineceğiniz için ayakkabınız dar olmasın, numarayı da ayak parmaklarınızın uzunluğuna göre tercih edin. VM Medical Park Pendik Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Rodop aksi halde tendonların zarar görerek, bel ve bacakta ağrı yapabileceğini söyledi.

Ayakkabı alırken ekonomik olmasından ziyade ergonomik olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Yanlış ayakkabı seçimi sırt ve bel ağrısından kireçlenmeye, topuk ve bacak tendonlarının zarar görmesine kadar birçok soruna yol açabilir. VM Medical Park Pendik Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Rodop, “Ayakkabınızı, ayak parmaklarınızın uzunluğuna ve şekline göre seçmelisiniz. Dar burunlu ayakkabı, parmak tendonlarını zedeleyebilir. Ayakkabıların burun kısmı yuvarlak ve geniş olmalı, parmaklar rahat hareket edebilmeli. Taban dolgusu uygun olmayan ayakkabılar ile ayağın tabanındaki topuktan parmaklara uzanan tendonlar gereksiz olarak gerilir. Ayrıca topuk yüksekliğine bağlı olarak aşil tendonunun aşırı gerilmesi ya da sıkışması da tekrarlayıcı zedelenmeyle, hasarlanmaya neden olabilir” dedi.

UYKULARINIZI BİLE KAÇIRABİLİR

Tendon hasarı önceleri belirsiz zaman aralıkları ile tam tarif edilemeyen hareketlerle oluşan hassasiyetler olarak kendini belli eder. Zamanla hassasiyet oluş zamanı, etkileyen hareketlerin şekli ve rahatsızlığın belirli noktalarda ağrıya dönüşmesi ile belirginleşir. Aynı aktivitenin yapılmaya devam edilmesi ile şikâyetlerin sıklık ve şiddeti artış gösterir. Hatta harekette ısrarcı olunması ya da uygun tedavi uygulanmaması durumunda günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeyde şiddetlenir. Hasarlanma arttıkça istirahat sırasında da şikâyetler rahatsızlık vermeye başlar. Zamanla uyku bozukluklarına ve sabah ilk harekete başlamada zorluk oluşturan sertliklere neden olabilir. Travmanın devam etmesi ile vücudun hasarı onarmak için oluşturduğu tepkiler artacağı için hasarlanan bölgede hassasiyet, kızarıklık, sıcaklık artışı ve şişlik gibi belirtiler belirginleşmeye başlar. Daha uzun süreli travma ya da tedavisiz kalan olgularda tendon elastikiyetinde azalma, hareket sırasında kıtırtı şeklinde sesler de duyulmaya başlayabilir.

SICAK DEĞİL, SOĞUKLA TEDAVİ EDİLİYOR

Tedaviye öncelikle hasarlanmanın nedenini ortadan kaldırarak başlamak gerekir. Bunun için şikâyetlerin vücudun neresinde, ne zaman, hangi hareketler ile ortaya çıktığını belirlemek gerekir. Rahatsızlık yaratan duruş, oturuş, sportif aktiviteler düzenlenmeli, irrite edici uyarılar giderilmelidir. Sebep giderildikten sonra rahatsızlık bölgesindeki sıvı birikimi ile ortaya çıkan sıkışma ve gerilmeleri rahatlatabilmek için soğuk uygulama yapılmalıdır. Soğuk uygulamada sert ve donuk kalıplar yerine yumuşak ve donuk olmayan sıvı malzemeleri kullanmak (naylon torba içinde buzdolabının sebzelik kısmında soğutulmuş su vb.) daha uygun olur. Çünkü sert kalıplar doku şekline tam uyum sağlayamadığı gibi buz kalıplarının uzun süre aynı noktaya uygulanması ile ciltte soğuk yanıkları oluşabilir. Soğuk uygulamayı ilk günlerde 2-3 saat aralarla ve kullanılan soğutucunun sıcaklığı ile vücut sıcaklığı aynı seviyeye gelene kadar yapabiliriz.

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN KOLTUĞUNUZU YÜKSELTİN

İyileşme sürecinde doktor kontrolü ile hasarlanan bölgedeki alevlenmeyi gidermek ve ağrıları azaltmak amacı ile ağrı kesici/ şişlik giderici grubundan bir ilaç, ağrının çok şiddetli ya da uzun süreli olduğu durumlarda ise hareketleri kısıtlamak ve istirahat amaçlı ortopedik atel/destek cihazları tedaviye eklenebilir. Tedaviyi sonlandırmak ya da aktivitelere başlamak için çok acele etmemek, tedavi sürecinde sabırlı davranmak gerekir. Dokular normal yapısına kavuşmadan tekrar aynı etkenlerin devreye girmesiyle daha şiddetli hasarlanmalar ortaya çıkabilir. Rahatsızlığa neden olan faktör mesleğimiz ya da sportif aktivitelerimiz olabilir. Bu durumlarda özellikle güncel olarak bilgisayar kullanırken oturuş pozisyonumuzu, koltuğun yüksekliğini ayarlamalıyız. El bileğinde oluşan aşırı kullanıma bağlı ağrılarda silikon yastıklar ya da dik kullanımlı fareler (vertical mouse) tedavide yardımcı olabilir. Alçak yerlerde uzun süreli diz çökerek yapılan işlerde oturarak işimizi yapabilmemiz için küçük tabureler kullanılabilir. Omuz bölgesindeki rahatsızlıkların nedeni kolumuzun sürekli baş hizamızın üzerine kaldırılmasından kaynaklanıyorsa merdiven gibi yükselticiler tekrarlayıcı travmadan korunmaya yardımcı olacaktır.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894