• BIST 9524.59
  • Altın 2492.484
  • Dolar 32.5333
  • Euro 34.686
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Çanakkale 13 °C
  • Muğla 10 °C
  • Uşak 9 °C

Aşırı Kilo Alan Türk Kadını Kalbine Yenilmeye Başladı

Aşırı Kilo Alan Türk Kadını Kalbine Yenilmeye Başladı
Aydın Medinova Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay, her geçen gün artan obezite ile birlikte Türk kadını kalbinin alarm vermeye başladığını...

Aydın Medinova Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay, her geçen gün artan obezite ile birlikte Türk kadını kalbinin alarm vermeye başladığını belirterek, sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmenin yanında hareketliliğin de şart olduğunu söyledi.

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Kerem Yay ilk olarak dünyada her yıl yaklaşık 17.1 milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek "Bunların temel nedeni sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik yani fiziksel aktiviteden yoksunluktur. Dengeli beslenme, zararlı alışkanlıklardan uzak durma ve fiziksel aktivitelere ağırlık verilmesi halinde kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir" dedi.

"Kilolu kadınlarımız daha çok risk altında"

Gelişen teknoloji ile hanımların işlerinin kolaylaşması ve günlük yaşamının önemli bir kısmını evde hareketsiz geçiren kadınların daha çok kalp krizi riski altında olduğunu ifade eden Özel Medinova Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay, "Ani kalp krizi nedeniyle ölüm oranları incelendiğinde Türkiye, Avrupa ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Avrupa'da daha çok erkeklerde daha yaygın olan bu rahatsızlık Türkiye'de son dönemlerde zıt bir seyir göstermektedir. Gerek yaşam biçimi, gerekse son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte Türk kadının ağır iş yükünden kurtulması ve yaşam şekli nedeniyle son dönemlerde kadınların kalp krizine daha çok yakalandığı görülmektedir. Eskiden tarla veya dışarıdaki işlerden sonra ev işleri ile meşgul olduğu için ister istemez daha çok hareket etmek zorunda kalan Türk kadını son dönemlerdeki rahatlıkla az hareket etmenin de etkisi ile daha kilolu ve kolesterolü yüksek bireyler haline geldi. Bunun yanında, gebelik sırasında görülen yüksek tansiyon, gebelik esnasında alınan aşırı kilo ve doğumdan sonra da kiloyu verememesi kadınlarımızda kalp krizi riskini arttırdı" diyerek Türk kadının gelişen teknoloji ile rahata kavuşmasıyla kalp krizi riskinin arttığını belirtti.

TÜİK verileri incelendiğinde son 15 yılda Türkiye'de insanların yaşam süresinin uzadığını ancak obezite ve hareketsizlikle mücadele edilmez ise önümüzdeki yıllarda kalp krizine bağlı ölümlerin artmasından endişe edildiğini kaydeden Op. Dr. Kerem Yay, "Dünya Sağlık Örgütü" verilerine göre "iskemik kalp hastalığı" 2030 yılına kadar dünyadaki en önemli mortalite sebebi olacak. Türkiye'de ani kalp krizi geçiren kişilerin bu kriz sebebiyle 1 yıl içinde ölüm oranı % 32. Bu oran Avrupa ortalamasının baya üstünde bir rakam. Türkiye olarak koroner kaynaklı ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında erkeklerde ikinci, kadınlarda ise ilk sırada yer almaktayız. Bunda sağlıksız yağ, şeker tüketiminin yanında bilinçsiz pişirme yöntemleri de önemli bir etkendir" diyerek herkesi daha sağlıklı bir kalp için öncelikle dengeli ve doğal beslenmeye ardından da hareket etmeye çağırdı.

"Ani kalp krizi nedeniyle yıllık 100 bin kişi ölüyor"

Türkiye'de son dönemlerde ani kalp krizi sonucu ölüm oranlarının arttığını belirten Özel Medinova Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Kerem Yay, ülke genelinde yıllık yaklaşık 100 bin kişinin ani kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894