• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 13 °C
  • Aydın 11 °C
  • Afyon 12 °C
  • Balıkesir 8 °C
  • Bursa 13 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 12 °C
  • Uşak 12 °C

Ankara Tiftiğinde Yüzde 50 Fiyat Artışı

Ankara Tiftiğinde Yüzde 50 Fiyat Artışı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan kararnamede Damızlık birlikleri tarafından alımı yapılan tiftiğin de destekleme kapsamına alınması ile birlikte

ANKARA TİFTİĞİNDE YÜZDE 50 FİYAT ARTIŞI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan kararnamede Damızlık birlikleri tarafından alımı yapılan tiftiğin de destekleme kapsamına alınması ile birlikte bu yıl Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ilk kez tiftik alımı yaparken Ankara Keçisinden elde edilen tiftikte yüzde 50 fiyat artışı gerçekleşti.

Üyelerinden aldığı aidatlar ve güncelleme hizmet bedelleriyle faaliyet yürüten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bu yıl ilk kez tiftik alımı gerçekleştirdi. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan tiftik alımı birçok ilki beraberinde getirirken Ankara Keçisi yetiştiricisi yüzde 50 daha fazla kazandı.

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç Ankara Keçisi yetiştiricilerinin tiftik ücretlerinin hesaplarına yattığını belirtirken: “Geçmiş dönemlerde Ankara Keçisi yetiştiricileri ürünlerini ilkbaharda satar ama ücretini sonbahar aylarında alırdı. Mayıs ayında aldığımız tiftiğin ödemesini 15 Haziran günü itibariyle gerçekleştirdik” dedi.

TİFTİKTE YENİ DÖNEM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan destekleme kararnamesinde damızlık koyun keçi yetiştiricileri birlikleri tarafından yapılan tiftik alımlarının da destekleme kapsamına alınmasının tiftikte yeni bir dönem başlatacağına dikkat çeken Birlik Başkanı Hasan Kılınç: “Bu uygulamayla birlikte Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine tiftik satan yetiştiriciler geçmiş yıllara göre yüzde 50 daha fazla kazandılar. Ancak bu kazanç bununla sınırlı kalmayacak. Yetiştiricinin daha fazla kazanması, sanayicinin istediği kalitede ürüne ulaşması, Türk tiftiğinin dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesi için de birçok yeni uygulamanın önü açılmış olacak. Bu yeni uygulama aynı zaman Türkiye için daha fazla ihracat geliri demektir” dedi.

Fiyatlar konusunda da bilgi veren Hasan Kılınç geçtiğimiz yıl 10 TL olan oğlak tiftiği 15 TL,  8 TL olan Anamal tiftiği 13 TL, 2 TL olan tali tiftik ise 3 TL’ye yükselterek yüzde 50 bir fiyat artışı sağladıklarını söyledi. Kılınç ödemeler sırasında yetiştiricilerden hiçbir kesinti yapılmadığını söyledi. Başkan Kılnıç konuyla ilgili : “ Birliğimizin açıkladığı fiyatlar net olup açıklanan fiyattan kesinti yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çitfçi ile çalışan müesseseler tüm kesintileri dikkate alıp yetiştiriciye yatıracağı net fiyatları açıklamalı” dedi.

KALİTEYE DAYALI FİYATLANDIRMA

Geçmiş dönemlerde kaliteye bakmaksızın tiftik alımı yapılması kaliteli üretim yapan yetiştiricilerin demoralize  olmasına neden olduğunu belirten Başkan Kılınç: “Biz kaliteye dayalı bir alım politikası gerçekleştiriyoruz. Bu yıl oğlak, anamal ve tali olarak üç ayrı kategoride alım yaptık. Alım öncesi eksperler yetiştiricileri dolaşarak kaliteli tiftik, tasnif ve tefrik konusunda üyelerimizi bilgilendirdi. Alımlar ise yine tefrik bilgisi olan eksperler tarafından yapıldı. Sanayicinin istediği kalitede tiftik alımı yapmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Önümüzdeki yıl kalite standartlarını daha geliştirmeyi ve kalite gruplarını daha da artırmayı düşünüyoruz. 29 mikron tiftik ile 42 mikron tiftik aynı fiyata satılmayacak. Islah yapan, Ankara Keçisine bakan ve sürüsüne yatırım yapan yetiştirici daha fazla kazanacak” dedi.

Ankara Keçisinin tarihi, kültürel ve ekonomik öneminin de farkında olduklarını ve sürece farklı boyutları ile birlikte değerlendirdiklerini belirten Başkan Kılınç: “Ankara Keçisi noktasında ilgili tüm kurumlarla koordinasyon halinde çalışıyoruz. Amacımız yetiştiricinin daha fazla kazanmasını sağlamak olduğu kadar Ankara Keçisinde saflaşma ve gen kaynaklarında kalite artışını da çok önemsiyoruz. Bu alanda yürüttüğümüz projelere özel bir ilgi gösteriyoruz. Diğer yandan sanayicinin istediği kalitede ürün üretimi de çok önemli. Sanayicinin yapmış olduğu yönlendirme, bizimle paylaştıkları veriler ve raporlar ışığında ıslah faaliyetlerini yönlendiriyoruz . Son 20 yılda Türk tiftiği dünya piyasasında ciddi bir kalite kaybı yaşamıştı. Halk elinde ıslah projeleri ile her sene uluslararası standartlarda elde edilen ürün miktarını artırmayı 7 sene içinde de Ankara’da Ankara Keçisinden elde edilen tiftiğin tamamını uluslararası standartlara taşımayı hedefliyoruz” dedi./ EGE BASIN GRUBU

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894