• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Çanakkale 20 °C
  • Muğla 23 °C
  • Uşak 20 °C

Abdülhamithan, Aydın’da Panel Ve Sergiyle Anlatıldı

Abdülhamithan, Aydın’da Panel Ve Sergiyle Anlatıldı
İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Sultan Abdülhamithan geçen 200 yıl içerisinde Türkiye devletlerinin en önemli devlet adamlarındandır"...

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Sultan Abdülhamithan geçen 200 yıl içerisinde Türkiye devletlerinin en önemli devlet adamlarındandır" dedi.

Aydın'da, Yıldız Sarayı Vakfı tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle yürütülen "Çağını Aşan Sultan II.Abdülhamid Han" projesi kapsamında panel ve fotoğraf sergisi düzenlendi. Proje kapsamında ilk olarak Aydın Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından protokol sergideki fotoğrafları inceledi. Fotoğraf sergisinin ardından Sultan 2. Abdulhamithan ve döneminin anlatıldığı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Yıldız Sarayı Müze Müdürü Ali İlker Tepeköy, YÖK Denetleme Kurul Üyesi Prof. Dr. Bülent Arı, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Vahdettin Engin'in konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu "Sultan 2. Abdulhamithan devlet adamlığıyla liderliğiyle Osmanlı'nın çöküşünü tek başına erteleyebilen bir hükümdardır. Osmanlının son gerçek imparatoru diyebileceğimiz, doğrudan kıl kadar ayrılmayan İslami duruşundan opera sevgisine, sarayına tiyatro inşa ettirip, kendi kültürümüz kadar farklı medeniyetlerin kültür ürünlerinde de beslenmeye önem veren bir lider olarak karşımızdadır" diye konuştu.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger'de, geçmişi ile bağı kopan bir milletin varlığını sürdüremeyeceğini ifade ederek "Tarih bir milletin sadece mazisi değil, istikbalinde pusulasıdır. Tarih aynı zamanda bir milletin hafızasıdır. Geçmişi ile bağı kopan bir topluluğun millet olarak varlığını sürdürmesi imkansızdır. Şüphesiz tüm milletlerin tarihlerinde şanlı zaferler yanında hezimetler yıkımlar kan ve gözyaşı görmüş dönemlerde vardır. Çünkü bir milleti var kılan ona hafıza ve karakter kazandıran olayların bir bütünüdür. Bizler hiçbir ayrım yapmadan tarihimizle iftihar ediyor, gurur duyuyoruz" dedi.

"Abdülhamithan en önemli devlet adamlarındandır"

Abdulhamithan dönemi ile konuşulacak çok şey olduğunu belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, "Abdülhamithan'a çağı aşan sultan denmesinin altındaki hikmet şu; O'nun döneminin başladığı politikalar ile bugünün ihtiyaçları ve gündemleri arasında çok sıkı bir ilişki var. Sultan Abdülhamithan geçen 200 yıl içerisinde Türkiye devletlerinin en önemli devlet adamlarındandır. Bütün büyük devletler ticaret yollarını ele geçirmek istemişlerdir. Osmanlı Devleti Alpaslan'la birlikte bin yıl evvel Anadolu topraklarına geldiğinde işte bu ticaret yollarını eline geçirmiş, İpek yolu başta olmak üzere, dünya ticaret yollarını Akdeniz'de içinde olmak üzere yönetmiştir. Ticareti kontrol altına aldığı için zenginleşmiş askeriyesini ve bölgenin güvenliğini arttırarak, büyük bir devlet olmuştur. Sultan Abdülhamithan bu dünya ticaretinin merkezi ülkesi olan Anadolu'nun yeniden ayağa kalkması için ticareti geliştirmek üzere en önemli projesi demiryolları projesidir. Hicaz Demiryolları projesine karşı çıkan bir blok vardır. İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanlılar ve arkalarında Amerika. Biz Hicaz Demiryolu Almanlarla birlikte yaptık. Onlarla stratejik olarak o dönemde çıkarlarımız örtüştü. Birinci dünya Savaşının sonunda yenilen taraf bellidir ve imparatorluğu tasfiye eden grup bellidir. Ve sonunda Hicaz Demiryolundan hiçbir parça da kalmamıştır. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti aynı mantıkla ve felsefe ile duble yollarını demiryollarını bütün Cumhuriyet tarihi boyunca yapmaya ve ticaretini geliştirmeye devam etmiştir" şeklinde konuştu.

Abdülhamithan, Aydın’da Panel Ve Sergiyle Anlatıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894